przez Lolo » 20 wrz 2010, o 17:21
Ok. Pierwszy obrazek to oczywiście godło 1 Dywizji Pancernej (foto1), która walczyła w składzie 1 Armii Kanadyjskiej (foto3), od początku jej działań na kontynencie, a następnie w czasie operacji Tractable, której celem było okrążenie niemieckiego zgrupowania w sile dwóch armii w rejonie Falaise, walki toczono ze zmiennym powodzeniem, koniec końców Polakom udało się przez długi czas odpierać ataki mające rozerwać okrążenie do czasu podciągnięcia Czwartej Kanadyjskiej Pancernej, co z kolei zakończyło się rozbiciem 7 niemieckich dywizji, oraz przetrzepaniu 12 SS ,,Lehr" do jednej trzeciej stanu. Montgomerry i cała okolica byli pod wrażeniem :)
Co do drugiego zdjęcia, nie jestem pewien, ale mi kojarzy się to z pierwszowojenną miną iperytową, co z kolei z Pierwszą Pancerną ma taki związek, że brała udział w wyzwalaniu Ypres tuż po tym jak z rozpędu jej elementy, a dokładniej 10 Pułk Strzelców konnych rozjechały kolejną dywizję piechoty wehrmachtu...
Oczywiście rozjechały czołgami a nie końmi, bowiem konni byli tylko z nazwy, a etatowo zajmowali sie zwiadem przy pomocy czołgów :)
Ostatnio edytowano 20 wrz 2010, o 17:27 przez
Lolo, łącznie edytowano 1 raz
War...War never changes...
Cezar twierdzi, że jestem ładny i że mam mądrość w sobie