S.T.A.L.K.E.R.

W co grasz gdy nie grasz na nerwach?

S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 26 paź 2009, o 16:15

Witam fanów serii S.T.A.L.K.E.R. ;)
Mam do was pytanko: znacie może jakąś dobrą stronę z patchami do Cienia?
Przyznam szczerze że zaczynam być poirytowany ilością niedociągnięć i bugów wersji 1.0
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 26 paź 2009, o 16:40

Grasz w 1.0??? Twardziel :D
http://www.gamershell.com/download_21946.shtml
Jest jeszcze patch 1.0006, ale on ma sens tylko wtedy jak grasz na multi.

Ps. Pamiętaj że save'y z 1.0 nie działają na wyższych wersjach (ale od patcha 1.0001 w górę już tak).
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 26 paź 2009, o 16:45

Oka, dzięki.

PS. Grasz może w Czyste Niebo?
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Czarny » 26 paź 2009, o 17:28

Masz tu linka do Forum z spora ilością modyfikacji czyniących ta grę grywalna :) bez nich ta gra działa na nerwy po pierwszym spotkaniu z wrogiem :P

http://forum.stalker.pl/
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 26 paź 2009, o 17:35

PS. Grasz może w Czyste Niebo?

Mam zamiar zagrać jak skończę CC. Kiedyś zainstalowałem, ale grać się nie dało (2-3fpsy). Teraz może będzie lepiej, bo troszku ramu dołożyłem, chociaż cudów się nie spodziewam, bo to lapek. Ech, szkoda, że Stalker nie wyszedł na X360 :(

edit
Co do modów, to na początek polecam przejść "czystą grę", a potem modować. Ja na początku zainstalowałem sobie tylko zwiększenie udźwigu (50kg, najbardziej wkurwiająca rzecz w tej grze) i likwidacja limitu czasowego questów (bo ja lubię sobie nabrać ich dużo, a potem na spokojnie je robić, jak jestem akurat niedaleko celu).
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 26 paź 2009, o 17:45

Dzięki Czarny - wszystkie info. na temat patchy są mile widziane.

Kamil - ja wersję podstawową Stalkera SoC przeszedłem na każdym z możliwych poziomów trudności, na każdy chyba możliwy sposób - no i zaliczyłem już wszystkie możliwe zakończenia gry. A mimo to i tak mi się jeszcze nie znudziła :D Tylko fajnie właśnie by było usunąć błędy itp.
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez ZibiD » 26 paź 2009, o 22:30

Pathe nie rozwiązują wszystkich problemów :/ Do CoC zainstalowałem wszystko co trzeba i jak trzeba i dalej wiesza się w wytypowanych miejscach i HGW o co kaman? W Czystym Niebie nie miałem takich jajec - zainstalowałem pathe a nawet mody i szło aż miło. Jak ktoś wie coś mądrego na temat poprawek do CoC to i ja chętnie łyknę.
Avatar użytkownika
ZibiD
 
Posty: 922
Dołączył(a): 5 paź 2009, o 14:16
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: Tirimtim Tim
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 26 paź 2009, o 22:45

Ale gdzie się wiesza? Jakoś tak z dupy, czy w miejscach o których wiadomo było że są wadliwe i miały być naprawione przez patche? No i wgrywałeś jakieś mody? Bo mnie niektóre mody (ingerujące w pewne pliki) crashowały grę.

No i jaka wersja? Polska, USA, Multi?
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez ZibiD » 27 paź 2009, o 00:10

W CoC modów nie dawałem a wiesza się...
Na przykład na wysypisku - w zadaniu - Spotkaj się z grupą Kreta. Po załatwieniu ekipy w warsztatach kolejowych wychodzę za bramę w stronę tunelu kolejowego (tam trzeba załatwić kilku brzydali) i po ich wyeliminowaniu się wiesza (czasem trochę wcześniej).
Avatar użytkownika
ZibiD
 
Posty: 922
Dołączył(a): 5 paź 2009, o 14:16
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: Tirimtim Tim
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 27 paź 2009, o 01:50

Problemów z wieszaniem się gry nie miałem i nadal nie mam (może dlatego że mam oryginalną wersję, ale kto to tam wie).
Problemy mam raczej tego rodzaju, że np:
- mam czystą przestrzeń przed sobą, żaden wróg nie może mi wyskoczyć znienacka - odwracam się do tyłu, rozglądam się i nic - odwracam się z powrotem o 180 stopni, a tu koleś zaczyna do mnie strzelać. Najczęściej są to kolesie z Powinności, po misji nadanej przez Łukasza (Wolność) rozwalenia oddziału Czachy (Powinność) stacjonującej we wsi nieopodal bazy Wolności. Pomijam to że Bandyci również wyskakują mi znienacka, oraz akcje z Pijawkami które uwaga uwaga są przyjacielsko do mnie nastawione :O Autentycznie. Zabiłem 2 pijawki, sprawdzam ich equipment, i pokazuje mi że są pokojowo nastawione do mnie :O Dziwne.

Pytanie mam jeszcze takie.
Który patch/mod umożliwia mi korzystanie z pojazdów? Powiem wam szczerze że średnio chce mi się biegać przez te wszystkie lokacje :D
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 27 paź 2009, o 09:38

@Zibid - w takim razie nie wiem, chyba musisz po prostu przejrzeć forum Stalkera, bo wydaje mi się, że to nie kwestia patchy, tylko jakaś indywidualna.
mam czystą przestrzeń przed sobą, żaden wróg nie może mi wyskoczyć znienacka - odwracam się do tyłu, rozglądam się i nic - odwracam się z powrotem o 180 stopni, a tu koleś zaczyna do mnie strzelać.

Wot respawn wrogów. W bazie Wolności goście mi się pojawiali czasem w pokoju z którego przed chwilą wyszedłem i wypruwali magazynek w plecy. Wkurzające ale normalne.
Pijawkami które uwaga uwaga są przyjacielsko do mnie nastawione :O Autentycznie. Zabiłem 2 pijawki, sprawdzam ich equipment, i pokazuje mi że są pokojowo nastawione do mnie :O Dziwne.

Ja w X18 miałem neutralnie nastawionego do mnie tego wielkiego potwora na drugim piętrze, co jak biegał to aż się ziemia trzęsła :)
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Czarny » 27 paź 2009, o 11:25

Kamil napisał(a):
edit
Co do modów, to na początek polecam przejść "czystą grę", a potem modować. Ja na początku zainstalowałem sobie tylko zwiększenie udźwigu (50kg, najbardziej wkurwiająca rzecz w tej grze) i likwidacja limitu czasowego questów (bo ja lubię sobie nabrać ich dużo, a potem na spokojnie je robić, jak jestem akurat niedaleko celu).


No bez jaj, bez modów poprawiających celność broni to z kałacha nie da się w nic trafić na odległości większej niż 25 metrów nie wywalając magazynka amunicji. W pierwszej części (którą zmordowałem przy steku przekleństw) bez żadnych modów jest tylko jedna (sic) bron którą można nazwać bardzo celna (reszta ma na sile dodany rozrzut, zdarzały się hardcory że z przyłożenia nie trafiałem kogoś w głowę o.O). Jest to jakaś wersja G36 z zamontowanym tłumikiem.

Drugą część przeszedłem na modach, zmiana wyglądu broni na prawdziwy (suwadło z prawej strony a nie z lewej ;)) normalna celność broni oraz kilka uprzyjemniających rozgrywkę jak realne zachowanie Stalkerow, potworów itp itd. Bez tego to tak jakby mało udany klon pierwszej części :)

Teraz czekam na trzecia :)
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 27 paź 2009, o 12:12

Czarny napisał(a):Teraz czekam na trzecia :)

A ma być? :O
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Czarny » 27 paź 2009, o 16:15

nazywa się STALKER Call of Prypiat :) (po naszemu Zew Prypeci)
poza tym THQ wydaje jeszcze coś STALKERO podobnego - http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,7174969,Metro_2033_w_rekach_THQ___nowy_Stalker_.html co zapowiada się smakowicie ze względu na zimę nuklearna :)
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 27 paź 2009, o 17:40

Znaczy się to: http://www.youtube.com/watch?v=i1lDskma6V0
Bo jeśli tak to ... um ... SUPER :D

A to Stalkero-podobne widziałem.
http://www.youtube.com/watch?v=ioD4U_L2t9A&hd=1
http://www.youtube.com/watch?v=HkYXJj2B-bo
Faktycznie fajnie wygląda - no ale jakoś wątek Czarnobyla bardziej za mną przemawia ;)
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 27 paź 2009, o 19:12

GRD napisał(a):Faktycznie fajnie wygląda - no ale jakoś wątek Czarnobyla bardziej za mną przemawia ;)

Co ciekawe, Strefa w "Pikniku na skraju drogi" jest w USA a nie na Ukrainie :)
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez ZibiD » 27 paź 2009, o 20:12

Żeby było śmiesznie, mam sklepową wersję CoC a nie jakąś ściągawkę.
Jeszcze jeden pikuś - kiedy robię save'a na tej lokacji (np. krótko przed powieszeniem się gry) to potem nie mogę się z niego wczytać - wyskakuje crash i po ptakach (sorry Ptasiek, to nie o Ciebie chodzi).
Tak mnie to wk..., że przestałem grać a to przecież zaledwie początkowa faza gry :/
Avatar użytkownika
ZibiD
 
Posty: 922
Dołączył(a): 5 paź 2009, o 14:16
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: Tirimtim Tim
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 27 paź 2009, o 20:24

Przeinstalowywałeś grę? Crash po próbie wczytania zepsutego save'a prawdopodobnie oznacza, że coś jest namieszane w plikach system.ltx lub actor.ltx. Ja na Twoim miejscu bym odinstalował, wyczyścił wszystkie foldery dokładnie (i savy, bo one nie są w głównym katalogu gry!) i zainstalował wszystko jeszcze raz na czysto (no i oczywiście trzeba grać od początku).
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez krst » 27 paź 2009, o 23:17

GRD napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=HkYXJj2B-bo

Ależ klimat... Genialne.

Muszę wypróbować te mody w stalkerze SoC. Grałem tylko w wersję "z pudełka" kilka lat temu i pamiętam, że trochę bluzg i walenia w klawiaturę było. Najlepiej mnię się podobało 30minutowe pykanie z pistoletu do komandosów pod mostem, żeby pierwsze aksu zdobyć.
W kanałach jak się bałem, jeny...
kryst
Avatar użytkownika
krst
 
Posty: 34
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 18:30
Lokalizacja: Warszawa-Bielany
Na starym Warriorze od: 0

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 27 paź 2009, o 23:19

Ja i mój nie do końca pracujący mózg ... ehhh ...
Próbowałem zainstalować te patche, ale ciągle mi wyskakiwał jakiś komunikat którego oczywiście nie czytałem, no bo co? Przecież jestem mądrzejszy od Win. Vista, nie? :D
Okazało się że patche które Kamil mi podesłałeś nie nadają się do mojej wersji - potrzebuje wersji pl :D
Ale spokojnie - dałem sobie rade :P

krst napisał(a):
GRD napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=HkYXJj2B-bo

Ależ klimat... Genialne.

Muszę wypróbować te mody w stalkerze SoC. Grałem tylko w wersję "z pudełka" kilka lat temu i pamiętam, że trochę bluzg i walenia w klawiaturę było. Najlepiej mnię się podobało 30minutowe pykanie z pistoletu do komandosów pod mostem, żeby pierwsze aksu zdobyć.
W kanałach jak się bałem, jeny...

Grasz na Początkującym? :)
Ja jak grałem na Weteranie to zazwyczaj moją pierwszą giwerą była zmodyfikowana wersja Grozy (Tak tak - już w Kordonie ją miałem - różniła się tym że miała to samo ammo co przy ASKU i AKM). Uwielbiam tą giwerę ale wkurza mnie jedna rzecz. Pierwszy wystrzelony pocisk z granatnika był skazana na straty, tzn. wystrzał niby był ale w nic nie trafiał, tak jakby go nie było, a byłem już w tym momencie uboższy o jeden granat. A przyznam szczerze - przydają się.

PS. Naprawdę wystarczy jak zainstaluję patch 1.0005? Nie muszę poprzednich instalować?
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 27 paź 2009, o 23:31

GRD napisał(a):Ja jak grałem na Weteranie to zazwyczaj moją pierwszą giwerą była zmodyfikowana wersja Grozy (Tak tak - już w Kordonie ją miałem - różniła się tym że miała to samo ammo co przy ASKU i AKM). Uwielbiam tą giwerę ale wkurza mnie jedna rzecz. Pierwszy wystrzelony pocisk z granatnika był skazana na straty, tzn. wystrzał niby był ale w nic nie trafiał, tak jakby go nie było, a byłem już w tym momencie uboższy o jeden granat. A przyznam szczerze - przydają się.

To z granatnikiem to bug, patche to poprawiają. Gdzie znalazłeś Grozę na ammo 5.45x39? Bo tyle co słyszałem, że można to dorwać ale jest rzadkie.

PS. Naprawdę wystarczy jak zainstaluję patch 1.0005? Nie muszę poprzednich instalować?

Tak :)
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 27 paź 2009, o 23:41

Szczerze mówiąc nie pamiętam - ale gdzieś na terenie Kordonu, od jakiegoś nieboszczyka - i na pewno nie był to żołnierz. Przy czym zaznaczam! Grałem na poziomie Weteran!
Poza tym mówisz że on jest trudny do znalezienia? To znajdź mi Bizona, który podobnież jest w tej grze :D
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez krst » 28 paź 2009, o 19:13

W najnowszym CDAction jest artykuł-zapowiedź Metro 2033.
Kilka klimatycznych konceptów - http://xdartists.com/?prj=13
Zapowiada się mistrzostwo świata...
kryst
Avatar użytkownika
krst
 
Posty: 34
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 18:30
Lokalizacja: Warszawa-Bielany
Na starym Warriorze od: 0

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez ZibiD » 28 paź 2009, o 21:03

E tam - teraz to się czeka na kolejnego STALKERA - Zew Prypeci :)

BTW.
Przeinstalowałem od nowa - doszedłem do wysypiska i na razie jest OK - zobaczymy dalej. (Gram teraz bez modów - pudełko).
Avatar użytkownika
ZibiD
 
Posty: 922
Dołączył(a): 5 paź 2009, o 14:16
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: Tirimtim Tim
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 29 paź 2009, o 00:34

Ja również rozpocząłem grę (Weteran ponownie - nie mam odwagi załączyć Mistrza :D ). Znajduje się już w "bazie" Powinności - dostarczyłem dokumenty z Agropromu.
Powiem wam szczerze że po wgraniu patchy faktycznie gra się inaczej. Miodzio.
Niestety każdy plus ma swój minus. Sandbox jest dla mnie niełaskawy - żadnych dobrych giwer, poza zmodyfikowanym Kałaszem Strieloka, zmodywikowaną wersją AKSU (dodany tłumik) i Colt 1911. Amunicji tyle co kot napłakał, praktycznie zero dobrych artefaktów, ehhh. Wyjątkowo ciężko.
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 29 paź 2009, o 00:44

E tam trudno. Najprościej dobrą broń zdobyć, kopiąc tyłki gostkom w obozie Freedom. Zresztą wystarczy tylko wejść do tej lokacji (nie pamiętam jak ona się nazywa, wchodzi się od Cordonu), a stojący strażnicy zostaną rozwaleni przez ludków z Duty, więc wystarczy tylko podebrać broń ze zwłok (a mają te Mki, czy HK, nie wiem co to, ale całkiem niezłe ;) ).

Ps. Gdzie jest jakiś jeszcze sprzedawca oprócz barmana?
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 29 paź 2009, o 00:59

Kamil napisał(a):E tam trudno. Najprościej dobrą broń zdobyć, kopiąc tyłki gostkom w obozie Freedom. Zresztą wystarczy tylko wejść do tej lokacji (nie pamiętam jak ona się nazywa, wchodzi się od Cordonu), a stojący strażnicy zostaną rozwaleni przez ludków z Duty, więc wystarczy tylko podebrać broń ze zwłok (a mają te Mki, czy HK, nie wiem co to, ale całkiem niezłe ;) ).

Ps. Gdzie jest jakiś jeszcze sprzedawca oprócz barmana?


To Ty mówisz o lokalizacji "Baza Wojskowa" gdzie Powinność bije Wolność :D No faktycznie, w trupach Wolnośći można znaleść fajne rzeczy - np. SWU :D A w bazie Wolności, w jednym z budynków można znaleźć od tak leżącego Wintoreza. W tej samej lokalizacji, na posterunku Najemników można zdobyć podrasowaną wersję LR-300 z SUSATem i tłumikiem.

Poza Sidorowiczem w Kordonie i Barmanem w bazie Powinności jest jeszcze baza naukowców nad jeziorem Jantar. Taki tam bunkier.
Oto on:
Obrazek

A to pan który tam sprzedaje:
Obrazek

Kolejny sprzedawca znajduje się w bazie Wolności (czyli tych co we Flektarnie chodzą :D)
Sprzedawca nazywa się ... uwaga uwaga ... KUTWA :D
Koleś wygląda tak:
Obrazek

Jak się pogubisz to tu masz ściągawkę: http://stalker.gram.pl/artykul.php?id=64
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Raddar » 29 paź 2009, o 10:32

Z tym zacinanmiem miałem podobne problemy, rozwiązanie?
zmienić napięcie na ramie, ew co wydaje się debile... zcrackować oryginał :D - u mnie zadziałało...
Avatar użytkownika
Raddar
 
Posty: 78
Dołączył(a): 25 sie 2009, o 13:06
Lokalizacja: MMZ
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Echelon4 » 29 paź 2009, o 10:43

-Patche instaluj po kolei.
-O wcześniejszych zapisanych grach możesz zapomnieć.
-W Stalkerze niestabilna praca często związana jest z kartą graficzną (patrz sterowniki).
-Często zapisuj grę.
-I tak bądź przygotowany na błędy, Stalker jest grą nie dopracowaną.
-Zwracaj uwagę na szczegóły dokładnie czytaj dialogi i wykonuj wszystkie misję (większe prawdopodobieństwo, że się nie posypie).

To tyle z moich doświadczeń.

Trzy raz przeszedłem Stalkera SoC oraz dwa Clear Sky.
Obrazek
Avatar użytkownika
Echelon4
 
Posty: 636
Dołączył(a): 3 sie 2009, o 19:25
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: PI
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Dalej » 29 paź 2009, o 12:38

To jest super gra.

Mam tylko jedynkę, grywam se w wolnych chwilach gdy chcę się połajdaczyć po okolicach i poczuć jak na Białorusi lub jak za komuny :)
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4308
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 29 paź 2009, o 19:27

W razie czego oferuję swoją pomoc w przejściu gry ;)
Jestem już maniakalnym graczem w Stalkera. :P
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Dalej » 29 paź 2009, o 21:57

Kamil napisał(a): Gdzie znalazłeś Grozę na ammo 5.45x39? Bo tyle co słyszałem, że można to dorwać ale jest rzadkie.

Wystarczy zasysać temu dziadowi z bunkra na początku, Jakmutam. Robiłem co chciał (prawie, nie mordowałem stalkerów), i po jakimś czasie się u niego zaczęła pojawiać. Kupiłem ze 3.
Jak mi się w końcu zużyły, daleko daleko potem, wróciłem do niego. Nie miał już nic bo sto lat u niego nie byłem, ale zacząłem znowu mu dogadzać, i szybko się pojawiła. Zrobiłem zapasik i znowu go olałem.
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4308
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 29 paź 2009, o 22:06

O! Dzięki, sprawdzę to :)
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 30 paź 2009, o 13:51

Ma ktoś z was Crack do Clear Sky? :/
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Czarny » 30 paź 2009, o 15:21

A ty piracie niedobry ;)

tu masz linka: interesuje cie Menu o wieloznacznej nazwie "Game Fixes"
http://www.gameburnworld.com/gp/gamefixes/artofmurdersztukazbrodni.shtml
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 30 paź 2009, o 17:07

Dzięki, działa ;)
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 30 paź 2009, o 19:50

I tak właśnie dzisiaj moja przygoda z tą grą kończy się już po raz drugi bez przejścia jej do końca. Ot tak zaczęło się wykrzaczanie do windy, najpierw przy próbie przejścia między lokacjami, później przy wczytywaniu save'ów (nawet tych, które wcześniej działały). Nerwów na to nie mam, dziękuję.
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Dalej » 30 paź 2009, o 19:54

Sprzedaj replike - kup nową grafike!
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4308
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 30 paź 2009, o 19:57

Chyba musiałbym kupić nowego lapka :)
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Dalej » 30 paź 2009, o 20:03

No, fafik, jak grasz na lapku to samś sobie winien.
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4308
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 30 paź 2009, o 20:21

Że co, że gra się wykrzacza? Nie sądzę. Zresztą od tygodnia grałem i nie było problemu.
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Dalej » 30 paź 2009, o 20:38

prawdziwy gej-mer nie gra na lapciu
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4308
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 30 paź 2009, o 20:50

Nie jestem prawdziwym gejmerem :( No i raczej grywam na xklocku.
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Dalej » 30 paź 2009, o 20:54

OOOOOOOO!!!
ban po ajpi
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4308
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Echelon4 » 31 paź 2009, o 09:36

Ja nie wiem co Wy robicie z tą grą, ale to co słyszę to kosmos jest... :/
Obrazek
Avatar użytkownika
Echelon4
 
Posty: 636
Dołączył(a): 3 sie 2009, o 19:25
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: PI
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 31 paź 2009, o 15:21

Ale co masz na myśli?
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez GRD » 31 paź 2009, o 23:47

Kamil - jakbyś się jeszcze zdecydował grać. Jest jeszcze jeden handlarz w bazie Powinności (poza barmanem). Nazywa się Pułkownik Pietrienko i jest na usługach Powinności. Zajrzeć do niego można dopiero gdy się wróci z wyprawy znad jeziora Jantar (laboratorium X16) do bramana. Ten pogada z Tobą i powiadomi Powinność że jesteś zaufanym Stalkerem. Od tego momentu możesz wchodzić na teren siedziby Powinności i brać od nich poważniejsze/lepiej płatne misje. Pułkownik Pietrienko (podobnie jak Kutwa z obozu Wolności) w założeniu twórców miał sprzedawać podrasowane giwery i dodatkowy sprzęt do giwer. Niestety twórcy gry zrezygnowali z tego. Można u niego kupić czasem nieco taniej, nieco lepsze giwery niż u barmana.

Call of Prypiat już jest?
Na jednej stronie widzę że jeszcze nie było premiery, a na następnej ( http://www.frazpc.pl/b/245765 ) widzę już screeny z gry. I to zwykłego gracza.

PS. Może któryś z was mi podpowie. Co zrobić aby móc robić ScreenShoty w Stalkerze? PrinScrn nie działa :/
łolaboga o co chodzi?
Avatar użytkownika
GRD
 
Posty: 692
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 01:12
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
White Cross: .
Na starym Warriorze od: 2005

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Czarny » 1 lis 2009, o 17:11

Call of Prypiat już jest ale jak zwykle panowie ze wschodu wala w *&^%$ jak Zorro w ostatnim odcinku serii. Jest po rosyjsku, a dla reszty świata będzie kiedy ? W przyszłym *&^%$@ roku. Nie powiem jakie to jest podejście marketingowe bo szkoda mi niecenzuralnych słów. Ciesze się ze przynajmniej nie jest tak jak z Pirates of the Carribean: City of abandoned ships na które musieliśmy czekać skromnie dwa lata zanim je łaskawie przetłumaczą ....

Co do screenów to nie wiem, nie odczuwałem nigdy potrzeby robienia ;P
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Kamil » 1 lis 2009, o 18:33

Screeny - F12 :)

Dzisiaj odpaliłem grę jeszcze raz i o dziwo... działa. Już nie wykrzacza sejwów. WTF? No ale nic, gram dalej. Zdobyłem Grozę 5.45x39 (rzeczywiście, trzeba było zrobić dla Sidorowicza misję z wykradzeniem dokumentów z pobliskiej "bazy" wojskowej i groza pojawiła się u niego).
Tak w ogóle to jakaś tragedia jest z fajnymi broniami w spaczowanej wersji gry. Na v1.0 szybciutko znalazłem SWD, Wintoreza, Wała, G36 itd. a teraz kicha. Dwóch pierwszych jeszcze nie widziałem (WSS ponoć jest w bazie Freedom, muszę oblukać). Wał znaleziony jeden, leży w schowku bo nie mam do niego amunicji. G36 również znalazłem tylko raz, ale po jakimś czasie zaczęło już się zacinać prawie co strzał, więc wywaliłem. Jestem w Jantarze i idę właśnie do X16, może jak dorwę się do zadań od Petrenki to będzie lepiej.
Avatar użytkownika
Kamil
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 21:40
Lokalizacja: Warszawa-Targówek
White Cross: Aврора
Na starym Warriorze od: 2006

Re: S.T.A.L.K.E.R.

Postprzez Dalej » 1 lis 2009, o 19:23

wała?
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4308
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Następna strona

Powrót do Gry komputerowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron