Jaki komputer do gier

W co grasz gdy nie grasz na nerwach?

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez kulfon » 11 sie 2011, o 06:55

Chyba żartujesz.

Ja bym patrzył się na któryś z tych: http://www.ceneo.pl/Monitory_LED;004+n7 ... -13274.htm

... oczywiście zakładając, że placebo 2ms musi być.
Obrazek
kulfon
 
Posty: 97
Dołączył(a): 9 lut 2010, o 18:53
Lokalizacja: Warszawa, Bielany
Na starym Warriorze od: 0

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Dalej » 11 sie 2011, o 07:11

ja akurat ten mam więc mogę go polecić, jak masz i polecasz inny to super
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4309
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Chaota » 14 sie 2011, o 10:38

Wszystkie te monitory maja matryce WN więc na jedno wychodzi.
Teoretycznie 2ms a szary-szary wychodzi w 17ms.

Mój DELL 3008WFP ma 8ms, marny kontrast 3000:1 ale już na matrycy IPS i to robi kolosalną różnice.

I jeszcze jedna sprawa, Omijaj monitory z LED-owym podświetleniem.
Są z natury bardzo zimne i nie da się tego poprawić żadnymi ustawieniami.
Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa
Chaota
 
Posty: 560
Dołączył(a): 7 gru 2009, o 11:49
Lokalizacja: W-wa Raszyn
Na starym Warriorze od: 0

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez kulfon » 14 sie 2011, o 13:24

Chaota napisał(a):Wszystkie te monitory maja matryce WN więc na jedno wychodzi.
Teoretycznie 2ms a szary-szary wychodzi w 17ms.

To wejdźmy na stronę producenta pierwszego modelu z listy.
http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-p ... cification
O dziwo, jest 2ms GtG.

Poza tym, dziś wszędzie pchają do gier motion blur, przez który omg wartości odświeżania przestają być takie ważne. I tak będzie wszystko smużyć jak na dziesięcioletniej 15' wyniesionej z jakiegoś biura.
Chaota napisał(a):Mój DELL 3008WFP ma 8ms, marny kontrast 3000:1 ale już na matrycy IPS i to robi kolosalną różnice.

Oraz kosztował do 5k pln nowy. Przypomnę:
Ptasiek napisał(a):prosze mnie polecic dobry monitor do 700 pln mozliwie jak najwiekszy.

A tanie dellowskie IPSy dostępne na allegro, to te raczej przeznaczone do biur, gdzie pani Basia może pokazać pani Kasi worda bez kręcenia monitorem :P
Chaota napisał(a):I jeszcze jedna sprawa, Omijaj monitory z LED-owym podświetleniem.
Są z natury bardzo zimne i nie da się tego poprawić żadnymi ustawieniami.

No oczywiście, jak mogłem zapomnieć, że ciepłe barwy w monitorze dają +10% do pola rażenia granatów w efpeesach...
Obrazek
kulfon
 
Posty: 97
Dołączył(a): 9 lut 2010, o 18:53
Lokalizacja: Warszawa, Bielany
Na starym Warriorze od: 0

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Chaota » 14 sie 2011, o 17:31

Po prostu uważam, że 4ms czy 2ms nie robi widocznej różnicy a świetlówkowe monitory dokładniej odwzorowują barwy.
Zdjęcia wyglądają znacznie lepiej. Filmy wyglądają lepiej.

3008 przytoczyłem jako przykład dobrego monitora bez tak wyśrubowanych parametrów.
(no, paletę ma potężną i kąty patrzenia)

Szukając monitora trzeba oglądać, oglądać i jeszcze raz oglądać, tak jak w audio specyfikacja jedno a życie drugie.
Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa
Chaota
 
Posty: 560
Dołączył(a): 7 gru 2009, o 11:49
Lokalizacja: W-wa Raszyn
Na starym Warriorze od: 0

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Dalej » 8 paź 2012, o 17:31

Odświeżam - szykuję się do zbudowania nowego PCta dla siebie i dla żonki, ale jestem wyrwany z obiegu od paru lat tego nie robiłem.
Parę osób też szykuje upgrade, to może podzielimy się uwagami. :)

Myślę trzymać się Nvidii, i wydaje mi się że nie trzeba kupować szpeju z najwyższej półki by spokojnie grać w najnowsze gry, postęp bardzo zwolnił i chyba uda mi się zmieścić grubo poniżej 2K na PC-ta.
Nie orientuję się tylko jakie są teraz standardy, szybkość szyny na płycie itd., dopiero się wdrażam na nowo.
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4309
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Xasistis » 8 paź 2012, o 18:19

Dalej napisał(a):szykuję się do zbudowania nowego PCta dla siebie i dla żonki

..czyli dwa ;)
Rangers! Lead the way!
Avatar użytkownika
Xasistis
 
Posty: 937
Dołączył(a): 22 paź 2009, o 21:17
Lokalizacja: Rangerbertów
White Cross: Ranger Unit
Na starym Warriorze od: 2005

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Dalej » 8 paź 2012, o 18:26

Dwa, dwa... Nie wiem czy warto inwestować w Windows 8? Czy 7? Na XP mi zupełnie dobrze i nie czuję motywacji do zmiany, no ale to już staruszek.
Zależy mi by moje niektóre przedpotopowe programy działały, ale podobno na Win7 nie jest z tym najgorzej.
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4309
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Chaota » 12 paź 2012, o 13:28

Nowe akceleratory AMD też są warte uwagi, szczególnie jeżeli Planujesz rozdzielczości rzędu 2560x1600 gdzie różnica między Nvidią i AMD jest już duża, albo interesuje Cię wbudowane funkcje serii HD 7xxx np. sprzętowe wygładzanie krawędzi, odszumianie itd.

To już pewnie Widziałeś :) http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych

A jeżeli Panujesz więcej jak 3GB podręcznej, to nie za bardzo Masz wybór, system musi być 64b bo nie będzie Ci wykrywał całego RAM-u.
Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa
Chaota
 
Posty: 560
Dołączył(a): 7 gru 2009, o 11:49
Lokalizacja: W-wa Raszyn
Na starym Warriorze od: 0

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Czarny » 14 paź 2012, o 23:48

Dalej napisał(a):Dwa, dwa... Nie wiem czy warto inwestować w Windows 8? Czy 7? Na XP mi zupełnie dobrze i nie czuję motywacji do zmiany, no ale to już staruszek.
Zależy mi by moje niektóre przedpotopowe programy działały, ale podobno na Win7 nie jest z tym najgorzej.


Zgodnie z zasadą panującą przy systemach MałegoMiękkiego co drugi system jest do ... wiadomo czego ;)

Siedzę sobie na 7 64 bitowej od momentu jak weszło RC i na 8 raczej bym nie zmienił.

Co do kompa, kupowałem sobie nowy mniej więcej na początku sierpnia (więc od dwóch miechów nie śledzę co w trawie piszczy).

Ja sobie sprawiłem o toto coś:
CPU Intel i5 3570k
8GB Ram DDR3 1600 (koniecznie sprawdź kompatybilność RAMu z płytą według producenta płyty!)
Radeon HD 7970 OC (Gigabyte ale co kto lubi, ASUSa bym odradzał, ma seryjnie zaimplementowany problem z chłodzeniem, 120 na GPU ... fajnie wygląda w zdjęciach termo :D)
Płyta: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 (uwaga musisz mieć kogoś kto ma procka i50-2550k lub jakiegokolwiek innego obsługiwanego przez wcześniejsze rewizje BIOSu aby zrobić update, inaczej nie ruszysz kompa za cholerę, dobrze pracować gdzie znajduje się serwis komputerów)Płyta ma fajny w sumie bajer, jak coś jest nie tak to zapala czerwone diodki przy odpowiednich sekcjach które nie przechodzą POSTu, dzięki temu wiedziałem że muszę BIOS podnieść do nowszej wersji.
PSU: Corsair zasilacz CMPSU-800G ATX 800W Gaming Series (bez żadnych rewelacji, patrząc w przyszłość, zapas mocy mam i to spory.

Obudowa: Corsair obudowa komputerowa Vengeance C70 Mid-Tower Gaming Case Military Green , jest to jeden z najlepszych zakupów chyba jaki zrobiłem, naprawdę tu się producent postarał nie tylko o wygląd ale i funkcjonalność, chyba nigdy nie miałem takiego porządku w kablach w obudowie ;)

Wydałem sporo, nie będę ukrywał, a to samo pudło jest, monitor mam z zeszłego upgrajdu kompa. Jak na razie nie spotkałem się z grą która by mi chodziła poniżej Vsynca w Maxie (1980x1020) ;)

Na karty Nvidi z serii 6XX bym uważał, sporo gier może powodować RSoDa, czerwony ekranik śmierci, problem zaistniał z pierwszymi grafami z tej serii (jakoś tak marzec/kwiecień), do końca lipca Nvidia grzecznie i kulturalnie miałaa problem w :3: Jak jest teraz nie wiem, musiałbyś pogrzebać.

Żadnych SLI czy Crossfire, po własnym eksperymencie odradzam, więcej nerwów kosztuje niż to warte, fajnie oglądać przyrost klatek jak gra ma dobrze zrobiony profil przez producenta, niestety takich profili jest mało i nie chce im się ich robić, więc człowiek musi się babrać w tym sam co jednak irytuje, a no i pojawiają się casem graficzne ciekawostki w stylu "gloowing ones" :)

Dobra rada, pooglądaj testy, oceń sam id obierz kompa według własnych potrzeb i finansów. I nie słuchaj ludzi którzy starają się wmówić że toto jest zajebiste a tamto to syf. Masz mózg to go użyj :D

Pytanie, skąd chcesz brać części ? bezpośrednio z Action czy coś w ten deseń ? Czy o bogowie np z Komputronika ? :shock:
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Dalej » 15 paź 2012, o 06:37

Wezmę z Action, jeszcze mam tam konto. :)
Po przeglądaniu internetu przez tydzień właściwie już się zdecydowałem na gtx 560 Ti, lubię Nvidię i mimo wszystko nie chcę jakoś wydawać kafla na grafę. :)
Postawię to na jakimś Asusie, właśnie jeszcze nie wybrałem, ta twoja wygląda fajnie, tylko nie rozumiem - mogę zainstalować na niej wszystko co trzeba, tylko nie będę mógł mając procek i5 biosa zaktualizować?
Aha, patrzę ale twoja ma tylko dwa USB3, reszta to USB 2, ja jeszcze popatrzę za taką która ma więcej portów, bo od groma pierdoł podłączam, może tą:
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_ ... ifications W sumie mały wybór akurat teraz mają.


Też sobie chyba wezmę Intel i5, - mam nadzieję że nie przepłacę, ale jestem ciekaw jak się 4-ro rdzeniówki spisują i hyperthreading.
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4309
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Czarny » 15 paź 2012, o 10:07

Jakbyś jakimś cudem nie miał już konta w Actionie to daj znać, dam ci namiar na przyjaciela u którego części kupowałem, zawsze to coś taniej :)

Co do płyty, to ty masz aż tyle urządzeń USB 3 ? :shock:
O Problem z płytą: Chodzi o to że producent (w moim przypadku Asus) wydawał płytę główną jeszcze zanim i5-3570k wchodził na rynek, w związku z czym BIOS nie rozpoznawał procka i musiałem z Serwisu pożyczyć i5-2550 aby zrobić upgrade BIOSu :)

Widzę że twoja grafa jest jeszcze PCI-E 2.0 więc jeśli nie jesteś jakiś napalony na nowsze technologie to spokojnie możesz zakupić i5-2550 / i5-2550k :) (zakładając że chcesz Intela).

Żaden z tych Procków nie obsługuje technologi HT ;) ale już na szybko patrząc po testach na Benchmark.pl to to nie daje przyrostu FPS w grach takiego aby tłumaczyć zakup procka z tą technologią (jakieś 2 do 5 FPS). Gra musiała by być specjalnie napisana aby obsługiwać taką ilość wątków (aktualnie standard to 4) więc raczej bez sensu wydawać więcej.
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Dalej » 15 paź 2012, o 11:23

Czarny napisał(a):Jakbyś jakimś cudem nie miał już konta w Actionie to daj znać, dam ci namiar na przyjaciela u którego części kupowałem, zawsze to coś taniej :)
mam, dzięki, nawet handlowiec mnie pamiętał.

Czarny napisał(a):Co do płyty, to ty masz aż tyle urządzeń USB 3 ? :shock:
Nie mam, ale używam dysków zewnętrznych, na wewnętrznym trzymam tylko systemy, więc zakładam że z czasem to się przyda.

Czarny napisał(a):O Problem z płytą: Chodzi o to że producent (w moim przypadku Asus) wydawał płytę główną jeszcze zanim i5-3570k wchodził na rynek, w związku z czym BIOS nie rozpoznawał procka i musiałem z Serwisu pożyczyć i5-2550 aby zrobić upgrade BIOSu :)
Aha, to nowsze powinny być tego pozbawione, dzięki :)


Czarny napisał(a):Widzę że twoja grafa jest jeszcze PCI-E 2.0 więc jeśli nie jesteś jakiś napalony na nowsze technologie to spokojnie możesz zakupić i5-2550 / i5-2550k :) (zakładając że chcesz Intela).
Tak, ale może potem podciągnę pod lepszą, na razie mam 3/4 lata przerwy więc chcę zobaczyć co może dać 560-tka Nvidii :)

Czarny napisał(a):Żaden z tych Procków nie obsługuje technologi HT ;) ale już na szybko patrząc po testach na Benchmark.pl to to nie daje przyrostu FPS w grach takiego aby tłumaczyć zakup procka z tą technologią (jakieś 2 do 5 FPS). Gra musiała by być specjalnie napisana aby obsługiwać taką ilość wątków (aktualnie standard to 4) więc raczej bez sensu wydawać więcej.

Patrzę na stronie Action na:
PROCESOR CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX / 674,00 PLN
PROCESOR CORE i5 3570k 3.4GHz LGA1155 BOX / 708,00 PLN
Przy obu pisze że mają Hyper Threading, już mówię czemu mi zależy na wielowątkowości:
Często mam tak że mam odpaloną grę w STEAMie i jednocześnie przeglądarkę wbudowaną w STEAMA, albo, jak nie gram w grę na STEAMIE - Firefoxa, Photoshopa, np żeby szybko wrzucić na fejsa screena z gry - pamiętam jaka była rewolucja gdy się pojawiły dwu-rdzeniowce,
ale teraz już to nie starcza, dlatego chcę spróbować cztero-rdzeniowce i hyper-threading.
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4309
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Czarny » 15 paź 2012, o 12:45

Ja też mam dysk zewnętrzny ale on jest na USB 2.0. Urządzenia 3.0 jakoś wybitnie często jeszcze nie występują, ale ok. Może patrzysz w przyszłość i będziesz miał mnóstwo :)

Co do płyt to szukaj nowszych modeli które miały premierę po premierze CPU, ewentualnie możesz poprosić sklep o podniesienie rewizji BIOS (Action powinien mieć własny serwis jeśli mnie pamięć nie myli).
Ewentualnie niech ci podadzą jaka rewizja BIOS występuje. Dobra rada poczytaj sobie o Chipsetach płyt głównych ;)

Generalnie różnica aktualnie pomiędzy PCI-E 2.0 i PCI-E 3.0 jest strasznie mała jeśli chodzi o wydajność, dopiero przy nowszych Silnikach Graficznych może pokaże pazur.

bardzo ciekawa informacja od Actiona bo Intel (producent) twierdzi inaczej :D Poniżej masz linki.

http://ark.intel.com/products/52210/Intel-Core-i5-2500K-Processor-6M-Cache-up-to-3_70-GHz
http://ark.intel.com/products/65520/Intel-Core-i5-3570K-Processor-6M-Cache-up-to-3_80-GHz

Musiało im się coś pokiełbasić z serią I7, bo te już HT mają ;) poniżej przykład:
http://ark.intel.com/products/65523/Intel-Core-i7-3770K-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Chaota » 15 paź 2012, o 12:53

Raczej odwrotnie HT zwalnia procesor bo musi on zarządzać wątkami, raczej chodzi o to co Dalej napisał.
Programy mogą być porozżucane pomiędzy np. 4/6 rdzeni i jak to za mało to włacza się HT.

Ja osobiście miałem Core Quad Q9650 (co nie miał HT ale 4 rdzenie) i teraz i7-3930K (z HT i 6 rdzeni), pomimo że zegar jest gorszy to moge sobie otworzyć jednoczesnie YT, Tanki, konwersje video, dwa antywirusy i cały koszyk drobnych app w tle bez spowalniania czegokolwiek.
Wygoda, wygoda ale do grania bez sensu bo i7-2700 miałby lepszy wynik za mniejsze pieniądze.

A te nowe technologie jak USB 3.0 , PCIE 3.0 itd, predzej czy póxniej bedą powszechne więc nie ma co sie uwsteczniać na siłe.

Mój potworek:
CPU i7-3930K
GPU Sapphire HD 7970
RAM 4x4GB DDR3 Corsair Vengeance LP (2133MHz)
MoBo ASUS Sabertooth X79
Obudowa Corsair 600T (Biała)
PSU Corsair AX850
SSD ADATA S510 (120GB)
BD-R LG BH10LS38

Ale dla mnie osiągi w grach są na drugim miejscu.

Gdy ja składałem najtaniej mieli w terra com na Białobrzeskiej
Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa
Chaota
 
Posty: 560
Dołączył(a): 7 gru 2009, o 11:49
Lokalizacja: W-wa Raszyn
Na starym Warriorze od: 0

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Dalej » 15 paź 2012, o 12:56

Cholera, masz rację. Dzięki, bo właśnie siedzę w panelu Actiona i kolekcjonuję zamówienie.

Edit: Action ułatwił mi sprawę, nie mają żadnego z serii i5 obsługującego hyper-threading (na stronie Intela są takowe), więc wezmę
Intel® Core™ i5-3470 Processor(6M Cache, up to 3.60 GHz) bo obsługuje PCI-Xpress 3
http://ark.intel.com/products/68316/Int ... o-3_60-GHz

Co ciekawe, i3 który wybrałem dla żony, ma HT. (ale tylko ma PCI-Xpress 2)
http://ark.intel.com/products/53426/Int ... e-3_30-GHz
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4309
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Czarny » 15 paź 2012, o 16:02

Dalej, grunt abyś wybrał sprzęt potrzebny dla Ciebie :) Ja składałem kompa czysto do Grania, chociaż zdarzyło mi się kilka razy zapomnieć że mam grę odpaloną w tle i oglądać filmy, grzebać w necie i jednocześnie nawijać na GG i TSie. Kapłem się podczas zamykania kompa bo mi wyskoczyło okienko :D

Na chwilę obecną do grania w Full HD (bez jakiś wypas fajerwerków) wystarczy porządna grafa, ze 4 GB ramu i wydajny procek czterordzeniowy. Intela wybrałem bo niestety producenci gier często nie przykładają się do optymalizacji kodu gry a takie akcje Intel sporo lepiej znosi niż AMD. (Inna piłka że Buldozer (FX) w którym pokładałem wielkie nadzieje okazał się klapą finansową przy swojej wydajności, w chwili premiery kosztował o kilka stów więcej niż mój aktualny Intel a był praktycznie tej samej wydajności ). Przyznam się bez bicia że nie wydaję kupy forsy na kompa po to aby się wkurzać bo komuś się czegoś nie chciało ;)
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Dalej » 15 paź 2012, o 16:18

I pod żonę :)

Grafa gtx 560 Ti chyba nam wystarczy na parę lat, wszędzie widzę że jest bardzo chwalona...
Jeszcze tylko mi powiedz proszę,
czy nadal nie ma sensu inwestować w kartę obsługującą PCI-Express 3 (wybrałem Asusa który w razie czego w przyszłości PCI-E 3 pociągnie),
i czy 2GB ramu to w tej chwili przesada - ceny kart są o 200zł wyższe,
a z tego co patrzę, to piszą że na razie 1GB starcza.
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4309
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Czarny » 15 paź 2012, o 16:45

Nie wiem kiedy dokładnie pojawi się nowa generacja silników graficznych, wtedy PCI-E 3.0 może się przydać (a nowiusieńki UE już był kilka razy pokazywany więc pewnie w przyszłym roku już może być).Zazwyczaj premiera jest wraz z nową generacją konsol.

Generalnie sprawa jest prosta, chcesz teraz kupić kompa pod upgrajd czy potem go całego wymieniać bo się nie da dołożyć ? ja zawsze wolę troszkę dopłacić i zostawić sobie możliwość rozwoju urządzenia za kilka lat (taniej wychodzi wymieniać samą grafę i dokładać Ramu :D)

560 Ti znajduje się u mojego kumpla i także ją bardzo chwali.

VRAM: Jak miałem SLI 460 z 1 GB na pokładzie każdej to sporo gier zajmowało całość, a część praktycznie wcale (nie kumam czasem pomysłu programistów).

Musiałbym sprawdzić ile aktualnie zajmuje mi w grafie jak gram :)
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Dalej » 15 paź 2012, o 17:14

Kompy buduję od zera, minus dyski, i może chłodzenie uda mi się zamontować bo mam wypasione Scythe na obu kompach.
Dzięki za to info, bez obawy mogę brać PCI-E 3 :)
Tak na marginesie, to trochę szokują mnie ceny, wydaje mi się że proporcjonalnie patrząc, podzespoły są droższe niż kilka lat temu.

Cholera, cały dzień spędzony na składaniu kompa w necie :)
Avatar użytkownika
Dalej
Administrator
 
Posty: 4309
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 08:15
White Cross: Weekend Warriors
Na starym Warriorze od: 2005

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Czarny » 15 paź 2012, o 18:26

Wszystko jest zależne od kursu dolara niestety ....
Proszę Cie bardzo, mam nadzieje że pomogłem :)

EDYTA: Ciesz się że tylko dzień, ja do zakupu kompa przymierzałem się ze dwa tygodnie :twisted:
Avatar użytkownika
Czarny
 
Posty: 358
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 13:01
Lokalizacja: Warszawa
White Cross: 1KSP "Sowa"
Na starym Warriorze od: 2006

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez gutek90 » 21 lip 2016, o 17:17

Polecam popatrzeć na allegro. Wybór jest ogromny. Najlepiej ze swojego miasta coś kupić i odebrać osobiście. Dogadać się co do podzespołów, zawsze mogą wsadzić lepszą grafikę itp czy więcej ramu. Ja zawsze tak kupuję :)
gutek90
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 lip 2016, o 17:14
Lokalizacja: Poznań
Na starym Warriorze od: 2009

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez cAmper » 23 lip 2016, o 19:50

No to mamy rekord ! - Ultra Diamentowa Super Łopatka za odkopanie tematu, z drugiej strony daty świadczą o "aktywności" na WW :evil:
Załączniki
6uGK9SF.png
6uGK9SF.png (37.26 KiB) Przeglądane 11440 razy
cAmper
 

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Frenetico » 4 sie 2016, o 12:19

Skoro jeden odkopał, a drugi jeszcze przyklepał łopatką, to ja dodam, że w dzisiejszych kompach fajnie mieć dwa dyski twarde: SSD (100GB) na instalację OSa (i tylko to), a drugi HDD (1 lub 2TB) na instalację programów i gier. Sprawia to, że restart komputera następuje w czasie poniżej 30 sekund
Nikt nie wygrał wojny umierając za ojczyznę.Wojny wygrywa się zmuszając wroga, aby umarł za swoją
-gen Patton
Avatar użytkownika
Frenetico
 
Posty: 151
Dołączył(a): 24 paź 2015, o 20:56
White Cross: Siewcy Kompozytu
Na starym Warriorze od: 0

Re: Jaki komputer do gier

Postprzez Kawelas » 30 wrz 2016, o 11:05

No to ciągniemy temat:D jeśli chodzi o SSD dobre rozwiązanie sam sobie sprawiłem Iridium pro a drugi (500GB) trzymam jako magazyn faktycznie skok szybkości działania systemu niesamowity:) Obecnie zastanawiam się nad wymianą karty graficznej z GTX 760 na coś silniejszego aby BF1 dobrze śmigał.
Kawelas
 
Posty: 8
Dołączył(a): 8 wrz 2016, o 11:20
Na starym Warriorze od: 0

Poprzednia strona

Powrót do Gry komputerowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość