Dalej napisał(a):Jak przyjechałem do Warszawy, jedyne co zrobiło na mnie wrażenie to dziury po pociskach i krzyże na każdym rogu "tu rozstrzelano X polaków".
Dalej napisał(a):Rosja.
Nie było żadnego szturmu na pałac zimowy itp.

Kret napisał(a):Koncepcja zolnierza-obywatela jest uwodzicielskim mitem,
Wokash napisał(a):Kret pomyliłeś wolność z anarchią.
To o czym mówią liberałowie (a wśród ojców założycieli USA było ich sporo, obecnie też wśród zwolenników prawa do posiadania broni jest), to wolność nie do absolutnie wszystkiego tylko sięgająca tak daleko jak zaczyna się wolność innego człowieka.
Tak rozumiana wolność nie pozwala każdemu i zawsze na wszystko...

Kret napisał(a):vide "demokracja" szlachecka, ktorej akurat militarne idealy, chocby opisywane u Sienkiewicza, bardzo przypominaja takie "Band of Brothers"...
Kret napisał(a):Koncepcja zolnierza-obywatela jest uwodzicielskim mitem, ale postaw Grey'u sobie dwa pytania:
- dlaczego milicja obywatelska zostala wyparta przez wyspecjalizowane wojsko juz w Starozytnosci?
- czy samo okreslenie "milicja", ze juz o "Milicja Obywatelska" nie wspomne, nie kojarzy Wam sie przypadkiem z banda prymitywnych burakow zarzadzanych przez lokalnego kacyka? Uwodzicielska koncepcja uzbrojonych band spojonych braterska wiezia szwędajacych sie po okolicy jest czarujaca, dopoki nie zanalizuje sie chlodno jej strategicznej i taktycznej wartosci. A poza gorami jest ona niestety raczej zerowa, bo dzis nawet bagna mozna wypalic, jak trzeba.
Dalej napisał(a):Milicja Obywatelska miała tyle wspólnego z milicją obywatelską co moskiewska gazeta Prawda z prawdą :)
Kret napisał(a):
Nie, nie ma. Gdzie ja cos takiego napisalem?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość