Czernienie stali

Dyskusje na temat replik broni używanych w grach Airsoftowych.

Czernienie stali

Postprzez FRAGER » 27 kwi 2010, o 22:31

Chciałbym oddać swoją lufę zewnętrzną i przyległości do jakiejś firmy w celu jej poczernienia. Zanim jednak wybiorę się na wycieczkę po okolicznych firmach chciałbym się zorientować w cenach takiej usługi. Może ktoś z Was wykonywał już coś takiego i mógłby się podzielić informacją ile taka impreza kosztowała. Nie mam z tego typu usługami doświadczenia i nie chcę przepłacić jakoś ostro.

Może ktoś z Was ma jakąś sprawdzoną firmę w Warszawie lub okolicach która zajmuje się tego typu rzeczami?
Będę wdzięczny za informacje.
FRAGER

Na starym Warriorze od: 0

Re: Czernienie stali

Postprzez heavenly » 27 kwi 2010, o 23:15

Jeżeli nie trzeba specjalnie dla Ciebie odpalać wanny galwanizerskiej - to koszt jest znikomy. Bo to żaden problem dorzucić kolejny przedmiot. Ale jeżeli chcesz indywidualnie - to się zdziwisz przy rachunku;-)
Potrzebujesz jakiejś przeróbki elektrycznej w replice czy radiu? Zajrzyj tutaj: viewtopic.php?f=155&t=6267
heavenly

White Cross: ASG Fatah

Postprzez Ponton » 27 kwi 2010, o 23:34

zrób se sam.. pamiętaj, żeby wcześniej dokładnie odtrawić metal, inaczej wyjdą plamy... kup jeszcze dłuugą blache do ciasta (w czymś trzeba gotować), benzynę ekstrakcyjną do odtłuszczania metalu i masz wielorazowy zestaw do profesjonalnego oksydowania..

http://allegro.pl/item1011230616_oksyda_do_stali_czernienie_stali_1kg.html

Jak się gdzieś wytrze za jakieś pół roku - nowa kąpiel..
Ponton

Postprzez Mały » 28 kwi 2010, o 08:14

Ew. jeśli nie potrzebujesz mega czerni i trwałości możesz zastosować oksydę na zimno.
http://aukcjewp.wp.pl/search.php?string ... nge_view=1

Tu tematy o takim czymś.
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=31693
http://www.wmasg.pl/artykuly/warsztat/3 ... _zimno/67/
Mały

White Cross: Fatah/Cannon Fodder
Na starym Warriorze od: 2006

Postprzez FRAGER » 28 kwi 2010, o 08:34

O tych wszystkich preparatach słyszałem i rozważałem czy nie zrobić tego samemu. Niby kuchenka turystyczna jest, kawałek ogrodu też (bo podobno oksyda na gorąco ładnie śmierdzi) ale traktuje te rozwiązania jako rezerwowe. Jeśli np profesjonalne oksydowanie kosztować mnie będzie te 50zł to nie chce mi się z tym bawić, jeszcze coś zrobię nie tak i zniszczę lufę.
FRAGER

Postprzez Ponton » 28 kwi 2010, o 09:17

nie ma opcji zniszczenia lufy - jest tylko ryzyko, że wyjdzie chjwy kolor, jak metal będzie nierównomiernie odtłuszczony.. Metal podgrzewasz w zupie o temp 140 stopni, stal się nie topi w tej temperaturze... Kiedyś oksydowałem bardziej prymitywnymi metodami - np czernienie ogniowe, czyli podgrzewałem stal do wysokiej temperatury na palniku gazowym i potem bawełnianą szmatą wcierałem olej.. olej spalał się w zetknięciu z gorącym metalem zastawiając na powierzchni czarną powłokę . .. tak oksydując można coś zniszczyć ; kąpiele są bezpieczne...

oksyda na zimno - trochę mniej trwała - szybciej się wyciera ; stosowałem - nie polecam na duże powierzchnie...Jak reperacja tej oksydy na gorąco, tak..
Ponton

Postprzez FRAGER » 28 kwi 2010, o 11:22

Podzwonię w parę miejsc i jak nie znajdę ciekawej oferty to pewnie spróbuję z tą oksydą na gorąco.
FRAGER

Postprzez Blacha » 28 kwi 2010, o 15:56

ta lufa to na pewno stal ?
Złoty Medal Gazownika
Obrazek
Złoty Medal Gazownika Na Niebieskiej Podkładce - za przetrwanie ataków niebieskiego dymu
Blacha

Na starym Warriorze od: 2009

Postprzez FRAGER » 28 kwi 2010, o 21:00

Na pewno. Jest to lufa robiona na zamówienie, więc żaden ZnAl czy inne wynalazki.
FRAGER

Postprzez Blacha » 28 kwi 2010, o 21:36

to spoko - tak kontrolnie pytam bo znal itp. przy tym mógłby pójść sie rypać a i powłoka nie trwala by była

co do stali - oksydy na zimno sobie daruj - zakład usługowy to zakład.

ew. malowanie proszkowe - np. w zakładzie gdzie resory malują - ich farby zazwyczaj wytrzymują duuuuużo - czasem wiecej niż oksydy (resor pracuje pod sporym obciążeniem jednak)
Złoty Medal Gazownika
Obrazek
Złoty Medal Gazownika Na Niebieskiej Podkładce - za przetrwanie ataków niebieskiego dymu
Blacha

Na starym Warriorze od: 2009

Postprzez FRAGER » 18 maja 2010, o 21:54

Dziś oddałem lufę i blok gazowy do zakładu, za kilka dni ma być gotowa. Muszę czekać bo dla tak małego przedmiotu człowiekowi nie opłaca się grzać roztworu.
Co do ceny to kosztować mnie to będzie 40zł. Ponieważ jak na razie nie zanosi się na to żebym miał więcej rzeczy do oksydowania to zdecydowałem się na zakład.
W przyszłości, jeśli zajdzie taka potrzeba może poeksperymentuję w domowych warunkach. Doszedłem do wniosku, że przy tej cenie nie opłaca mi się bawić z tym na własną rękę.
Jak odbiorę już gotowe rzeczy z oksydowania to napiszę jak wyszło i wrzucę kilka fotek.
FRAGER

Postprzez FRAGER » 24 maja 2010, o 11:25

Dziś rano odebrałem lufę z zakładu. Efekt bardzo mi się podoba. Kolor nie jest do końca czarny, powiedziałbym raczej że to bardzo ciemny grafit, coś jak rdzeń ołówka.
Impreza kosztowała mnie 30zł, uważam że bardzo uczciwie. Za te pieniądze w domowych warunkach bym tego nie zrobił.
Zdjęcie przed czernieniem:
Obrazek
Zdjęcie po czernieniu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dwa ostatnie zdjęcia oddają kość dobrze kolor jaki uzyskała lufa.

Lufę oddałem do tego zakładu : http://www.parniak.pl/. Proszę nie traktować tego jak reklamę, a raczej jak polecenie sprawdzonej firmy.
Może komuś się przyda w przyszłości. Właściciel odpisuje na maile całkiem szybko i podaje niezbędne informacje. Niestety, na wykonanie usługi trzeba zaczekać kilka dni, chyba że ktoś dostarczy większą ilość elementów do czernienia.
FRAGER

Postprzez pablito » 28 maja 2010, o 10:15

A tak z ciekawości, gdybym chciał w drugą stronę tzn. ściągnąć czarne z prowadnicy kolby na przykład, to tylko drobny papier ścierny wchodzi w rachubę?
pablito

White Cross: F.R.O.G.

Postprzez FRAGER » 28 maja 2010, o 12:53

Mechaniczne usuwanie to jest jedno z rozwiązań. Chyba dość skuteczne i raczej najtańsze.
Można też oksydę usuwać chemicznie, może ten link coś Ci podpowie: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=9749.
FRAGER

Postprzez pablito » 28 maja 2010, o 13:06

O to to właśnie czegoś takiego szukałem ^^ Podziękował.
pablito

White Cross: F.R.O.G.

Powrót do Repliki airsoftowe