bo łatwo o FFyamnick napisał(a): Mimo matuzalemowego wieku wzrok mam jeszcze w miarę dobry, może to po prostu początki Alzheimera.
bo łatwo o FFyamnick napisał(a): Mimo matuzalemowego wieku wzrok mam jeszcze w miarę dobry, może to po prostu początki Alzheimera.
Ptasiek napisał(a):Empty, Wokash i kto tam chcial mozemy sie spotkac na ubitej ziemi i pogadać inaczej :)

Ptasiek napisał(a):ja pierdole

Mimo że nóż - podobnie jak śpiew wokół ogniska - jest częścią tradycji ruchu skautingu na całym świecie od ponad 100 lat to teraz w Wielkiej Brytanii odchodzi w zapomnienie. Brytyjscy skauci nie będą mogli używać scyzoryków i finek, bo rząd walczy z plagą napadów z ich użyciem - informuje "The Daily Mail".
Scout Association zakazał właśnie zabierania noży na spotkania i obozy. Ma to zmniejszyć ryzyko napadów i zastraszania wśród skautów. Nowy przepis wzbudza wiele kontrowersji.
Przeciwnicy wprowadzenia zakazu argumentują, że skauci są tą częścią brytyjskiej młodzieży, która w najmniejszym stopniu powinna być podejrzewana o przemoc. Przypominają, że założyciel ruchu skautingowego Robert Baden-Powell od początku uczył samodzielności i samowystarczalności.
Ponad sto lat skauci na całym świecie uczą się jak prawidłowo i bezpiecznie używać noży. Dzięki tej umiejętności potrafią ciąć drewno i przygotować jedzenie bez użycia innych narzędzi. Zakaz to absurd - uważa instruktor Dave Budd.
Inni przeciwnicy nowego przepisu proponują, aby noże skautów przechowywali starsi rangą i rozdawali w czasie ćwiczeń. Jednak nie przekonuje to zarządu Scout Association.
Rzecznik organzacji przypomina, że skauting ma rozwijać pozytywne cechy młodych ludzi, a noże mogą przyciągnąć ich do lokalnych gangów.

Wokash napisał(a):Panowie, przywołuję was do porządku to temat offtopowy... nie wolno gadać na żaden temat tyle czasu...
Do pełni oparów absurdu dodam, że Siły Zbrojne JKM rozważały poważnie rezygnację (z oszczędności) całkowitą użycia amunicji nawet ślepej na manewrach... sprawa robiła się ponoć o Marynarkę, która stwierdziła, że nie mają zamiaru wyganiać marynarzy na pokład żeby krzyczeli BUM.... [emotka]
Jantas napisał(a):Banany mogą już być krzywe :D
ThePesH napisał(a):Powiem tak - gdyby policjant sprawdził mnie na ulicy [przeszukał] i znalazł scyzoryk victorinox'a [nie mówię nawet o nożu] to kończy się to dla mnie rozprawą przed sądem - witamy w UK !
Python napisał(a):ThePesH napisał(a):Powiem tak - gdyby policjant sprawdził mnie na ulicy [przeszukał] i znalazł scyzoryk victorinox'a [nie mówię nawet o nożu] to kończy się to dla mnie rozprawą przed sądem - witamy w UK !
CZY TO DOTYCZY TEŻ TURYSTÓW ???

Ptasiek napisał(a):Nie chcialbym byc "zlą wrozką" ale chyba forum nieco umiera....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość