c4mper napisał(a):to może pytanie Brunnera oddamy "na parking" i zadajemy kolejne? ... jak wróci "odkopiemy" Jego kwestię......
No właśnie to wam Dalej próbował powiedzieć. Ja tu nie mam neta, nie miałem możliwości potwierdzić prawidłowej odp. Nawet której jak widże i tak nie było:P
Zresztą punkt 3. i tak wyznacza maxymalny czas, który już dawno minął. I dalej punkt 4. w takim wypadku pozostawia następne pytanie otwartym, i kazdy może je zadać:)
A co do samej zagadki, to wydawała mi się dość prosta, (szczególnie w porównaniu z niektórymi tutaj, zamieszczanych) I na pewno bliższa nam niż, działania na pacyfiku czy nawet kampannia wrześniowa bo dotycząca, okolic w których się urodziliśmy, wychowaliśmy, często historie znamy z relacji dziadków, siąsiadów itd...
Ok. a prawidłaowa odp. Którą dosć łatwo było wyggoglać i to po polsku (z 80% odpwiedzi można było znaleźć nawet na jakiejś smiesznej stronce UM
http://www.piastow.pl/ ) to:
1. Steny, jedna z pierwszych fabryczek założona w 1942 + strzelnica
2. Brandta 11
3. Pałac biały
4. stanowiska obrony przeciw lotniczej (na wirzyczkach) ostzeliwały między innymi alianckie samoloty w czasie powstania.
5. Ostatni właściciel przed wojną to wojsko polskie.
6. W mieście działała dowodzona przez kapitana Jana Sadowskiego licząca ok. 200 żołnierzy 7 kompania „Jowisz” VI Rejonu „Helenów” VII Obwodu Armii Krajowej „Obroża”.